Vad kan du göra om din flyttstädning inte blir godkänd?
Det ska sägas med en gång. Det finns övernitiska hyresvärdar i Stockholm som kritiserar städningen fast den som flyttar gjort allt som går för att rengöra sin gamla bostad. Sådana värdar är ofta svåra att tas med. Det du kan göra är att be om lista på de saker som hyresvärden vill förbättra och åtgärda dessa. Men om din städning får klagomål och dessutom nya klagomål dyker upp efter nya besiktningar kan det vara bättre att anlita en städfirma. En städfirma arbetar med professionell personal som vet vad som krävs för att du ska få en godkänd flyttstädning i Stockholm.
Kanske räcker inte det heller. Du har städat och städfirman har städat. Ja i så fall har du att göra med en riktigt jobbig hyresvärd. I ett sådant här läge kan det vara på sin plats att ta hjälp av hyresgästföreningen. För det kan inte vara okej att en värd ställer orimligt höga krav på dig som tidigare hyresgäst i fastigheten. Ibland är det helt enkelt så att lägenheten är sliten och gammal. Det behöver tapetseras och ytskikten målas om. Om fogarna mellan kakelplattorna har börjat släppa är det inget problem som du kan städa bort! Tvärtom. Ju mer du gnuggar med borstar och skrubbverktyg, desto mer kommer fogmassan att släppa.
Genom att anlita en städfirma redan från början kan du slippa en del av de här problemen.
Det här ingår i en flyttstädning:
Här under kan du se vilka moment som i regel ingår i en flyttstädning. Om du har gjort dessa bör du ha kommit i alla fall en god bit på väg mot en godkänd flyttstädning.
- Tak, väggar, golv ska vara rengjorda så att hela lägenheten är rejält urstädad innan nästa hyresgäst ska ta över. Dammsug golven och våttorka dem sedan.
- Rengör dörrarnas karmar. Det samma gäller dörrlister och fotlister samt lägenhetens fönster och fönsterkarmar. Torka alla handtag så att gamla fingermärken försvinner. Du ska självklart också putsa fönsterna.
- Torka ur eventuella väggfasta hyllor, lådor och skåp.
- Lampor och armaturer i lägenheten ska torkas och dammas av.
- Toastolen ska städas noga, såväl inuti som utanpå.
- Kalkavlagringar i badkar, dusch samt tvättställ ska rensas bort. Gör rent i fogarna mellan kakelplattorna. Här är det bra att använda en mjuk skrubbborste som verkligen kommer åt skiten.
- Har lägenheten badkar med front? Då ska fronten på badkaret plockas loss och du ska rengöra under badkaret. Rengör också avloppsbrunnen. Kranar och vreden i metall ska torkas så att de blänker.
- Alla speglar i hushållet ska putsas.
- Samtiliga vitvaror ska vara rengjorda (diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, spis och köksfläkt, kyl och frys). Dessa ska även vara rengjorda på baksidan, du ska alltså dra fram din spis och dammsuga och torka bort gamla matrester som ramlat ner på spisens kanter.
- Ventilerna ska vara rengjorda på så sätt luft lätt kan passera.
- Bänkskivor i kök och andra arbetsytor ska städas noga.
- Om du har uteplats eller en balkong ska också den rengöras.
Andra inlägg
- Potentialen med solceller i Stockholms kvarter
- Enklare och säkrare vardag med smarta lås
- Energioptimering i Stockholm sänker energiförbrukningen
- Persiennernas elegans och praktiska fördelar för invånare i Stockholm
- Värdeökning genom skicklig fasadrenovering i Göteborg
- Snabb förvandling med lackering av köksluckor i Stockholm
- Braskaminer kan höja fastighetsvärdet i Stockholm
- Trädfällning och säkerhet i Nacka
- Få en fin fasad på din bostad med hjälp av målare i Nacka
- Att dränera hus i Eskilstuna är en förebyggande åtgärd